top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Päivitetty: 7. marraskuuta 2022

Tässä kirjoituksessa tehdään katsaus tulevan vuoden trendiväreihin ja väriteemoihin. Lopussa annan esimerkkejä vuoden 2023 väreillä yhdistelmistä, joilla ei voi mennä metsään sisustuksessa tai vaikka pukeutumisessa.


Värien toimivuus toistensa kesken ei ole vuosittain muuttuva ilmiö. Värit sinänsä kyllä muuttuvat, mutta yhdistelmät eivät. Värien harmonia on sama kuin matematiikka, numeroita kuten värejä voi vaihtaa keskenään, mutta ne korreloivat aina keskenään. Numero 3 ei vaihdu trendien mukaan vaikkapa neloseksi, vaan se on aina määreeltään kolme. Toimivat väriyhdistelmät näkyvät aina renesanssiajan taiteesta tämän päivän trendeihin. Mutta niihin tulevan kauden väreihin. Koska olen graafikko, minulle Pantonen värit ja näkemys on kulmakivi, johon perustan oman visioni. Pantone, PMS tai pemssi, -rakkaalla lapsella on monta kutsumanimeä. Lyhyesti Pantone on painoteollisuuden spottivärijärjestelmä.

Pantone Matching System (PMS) on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä. Pantone-värejä käytetään spottiväreinä (vrt. prosessivärit, jotka syntyvät CMYK-sekoituksista).


Pantone-värit tunnistetaan järjestysnumerolla, joka selviää PMS-värikartasta. PMS-väreillä on esimerkiksi tietokoneen ruudulla käytettävät RGB-likiarvonsa, joka ei yleensä vastaa todellista väriä, mutta PMS-värien käytön etu on varma lopputulos: Painotuotteessa on tarkalleen värikartalla näkyvä väri, vaikkei se suunnitteluvaiheessa oikealta näyttäisikään. Pantonen mukaan vuoden 2023 värit näyttävät tältä.


Maistuisiko lasillinen Blue Curacaota vai ehkäpä Plum Perfectia? Pantonen värikartta on vahvasti viileä, jota tasapainottaa Cameo Green ja Persian Violet sekä Plum Perfect. Värikartta on mielenkiintoinen ja ei ihan helpoimmasta päästä saada toimimaan.




Nopealla tarkistuksella Pantonen vuoden 2023 värikartta paljastuu klassiseksi Triadiseksi yhdistelmäksi, jossa sinisen sävyt ovat pääväri ja Plum Perfect sekä Cameo Green tukivärejä. Persian Violet paljastuu itseasiassa enemmän siniseksi kuin violetiksi. Käytännössä edellinen tarkoittaa sitä, että vaikkapa olohuoneen sisutuksessa pitäisi olla aina Plum Perfect, Cameo Green ja jokin väri sinisistä että paletti toimii täydellisesti. Jos kolmikosta puuttuu jokin on yhdistelmä, niin lopputulos on ihan kiva, mutta ei täysi kymppi. Sopivia yhdistelmiä voisi olla vaikka seuraavat:


Tässä mallissa on käytetty järjestyksessä Cameo Green, Plum Perfect sekä yhtä sinisistä sävyistä. Värit ovat täsmälleen samat kuin Pantonen kartassa, vain saturaatiota ja värin valoarvoa on muutettu. Kolmikosta tärkein on Green ja Plum, siniseksi voi valita haluamansa sinisen sävyn.



Sininen taipuu kolmikossa, myös hienosti lähes harmaaksi ja tummaksi tehosteväriksi. Voisin hyvin kuvitella tumman sinisen esimerkiksi seinän väriksi.



Cameo Green -sävyssä on myös potentiaalia tummaksi tehosteeksi. Tummana vihreässä on tunnelmaa havumetsästä ja sammaleesta. Kolmikon yhdistelmässä on selvästi kalliota, kanervaa ja kuusimetsää.



Plum Perfect on hieno väri, joka tummana tuo mieleen edellä mainitun kanervan, mutta myös lupiinin violetin. Kaikki kolme sävyä yhdessä on suorastaan perfect match. Oikeastaan aika vaikea päättää mikä kolmikon sävyistä tehosteena on hienoin.



Benjamin Moore & Co

Toinen suuri värivaikuttaja, johon olen luottanut kuin kallioon on Yhdysvaltalainen maalivalmistaja Benjamin Moore, joka on vähän kuin monelle tutumpi Tikkurila, mutta aika paljon isompi. Moore on perustettu 1883 Brooklyn:ssa New Yourk:ssa ja on tänä päivänä alan merkittävä suunnan näyttäjä.


Benjamin Mooren mukaan vuoden 2023 väri on tämä.



Raspberry Blush -värissä on ripaus kesää ja vadelmaa. Koko tulevan kauden värikartta näyttää Benjaminin mukaan tältä:


Tarkemmin katsottuna Benjaminin antamat kauden värit näyttävät tältä. Olisitko arvannut, että Cinnamon on todellisuudessa Joulun punainen ja Savannah Green ei ole vihreä laisinkaan vaan keltainen:

Väripaletin painotus on vahvasti vuoden värin mukaan punaisessa. Väreissä on mansikkaa, vadelmaa, marjapuuroa ja punertavaa kaarnaa. Mukana on yksi kesäinen keltainen sävy ja kaksi kylmää sinistä. Paletti on klassinen tetradic-järjestelmä, joka koostuu neljästä toisistaan oikeassa suhteessa olevasta pääväristä. Kuten Pantonen antama malli, tämäkään paletti ei toimi arvalla heittämällä.



Ensimmäisenä paletista erottuu varma kolmikko, jossa on mukana merta, aavikkoa ja harmaana sävynä New Age, joka edellisessä mallissa paljastui itse asiassa marjapuuron pinkiksi. Tässä kolmikossa New Age voisi olla kelottunutta meren rannan ajopuuta tai rannan kivikkoa.



Lisäämällä palettiin neljännen punaisen värin, joka voi olla Raspberry Blush, Cinnamon tai Wenge, taipuu yhdistelmä hiukan enemmän lämpöiseen suuntaan. Paletissa on myös vivahteita aiempiin Pantonen antamiin malleihin.




Valitsemalla pääosaan vuoden värin Raspberry Blush, näyttää paletti vierekkäisillä väreillä tältä. Vierekkäiset värit siksi että harmaalta näyttävä New Age on siis todellisuudessa violetin sävy.





Wenge pääsävynä houkuttaa vierekkäisiin punertaviin sävyihin, mutta yhdistelmässä toimii hienosti myös siniset sävyt kolmikkona.





Lopuksi poimin vielä pääväriksi oman suosikkini Savannah Green, joka on upea etenkin kankaana huonekaluissa. Sävy tuo mieleen 60-luvun samettikankaiset tyylihuonekalut.

Sävykolmikkona Savannahin kanssa toimii hienosti sininen ja punainen. Kolmikosta on vaikea valita hienointa, vaan kaikki täydentävät toisiaan kuten väriharmoniassa kuuluukin.



Viimeiseksi vilkaistaan vielä 2023 värejä Suomesta.



Tikkurilan Vuoden väri 2023: V413 Ruusun hetki. Väri näyttää tältä.



Tikkurila kuvaa väriä utuiseksi ja murretuksi roosaksi. Lempeä V413 Ruusun hetki huokuu lämpöä, empatiaa ja hyväntahtoisuutta. Tikkurilan vuoden 2023 värikartta näyttää puolestaan tältä.


Tarkemmin tutkittaessa Tikkurilan värikartta painottuu vahvasti punaiseen.

Silkkitie on enemmän cyani kuin keskisävyinen sininen. Merisavu paljastuu enemmän vihreäksi kuin ensikatsomalta harmaaksi ja Luola tummaksi keltaiseksi, jossa on ripaus sinistä. Silkkitien oikea sävy on ehkä hiukan yllättävä. Silkkitietä lukuunottamatta kaikista muista paletin sävyistä voi sommitella analogisia vierekkäisiä väripaletteja. Nopealla tutkimisella Silkkitie osuu lähes täydelliseksi vastaväriksi Tuulihaukalle ja Munakoisolle. Ruusun hetki taittaa hiukan ohi näistä kahdesta keltaisen suuntaan.

Mallissa Silkkitie keskellä. Vasemmalla Tuulihaukka ja oikella Munakoiso.



Yhdistämällä analogiset värit samaan palettiin saadaan aikaan esimerkiksi seuraava yhdistelmä.

Mallissa Luola keskellä. Vasemmalla Tuohus ja oikella Tuulihaukka.



Toisen analoginen väripaletti voisi koostua seuraavista väreistä.

Ruusunhetki, Riviera ja Tuohus muodostaa symmetrialtaan täydellisen analogisen kolmikon.



Kaikki kolme lähdettä poikkesi vuoden 2023 väriteeman puolesta jonkin verran toisistaan. Jotain samaa oli toki havaittavissa. Eroista huolimatta vaikuttaa siltä että värit ovat nousemassa isompaan osaan ja ennenkaikkea väripaletit ovat laajoja, joka mahdollistaa helposti useamman värin valinnan ja käytön vaikkapa keittiön pinnoissa. Hyvää tulevaa värivuotta 2023.



1 752 katselukertaa0 kommenttia

Kuinka pyöritän valokuvaajan liiketoiminnan laskutusta? Kuten aloituksesta voi päätellä tämän kertainen kirjoitus käsittelee valokuvauksen liiketoimintaa kuin varsinaista kuvaustoimintaa. Valokuvaajan palkasta, laskutuksesta ja hinnoittelusta löytyy varmasti miljoona kysymystä aiheen foorumeilla aloituksella: "Mitä laskuttaisitte tästä keikasta?". Seuraavasta kirjoituksesta voi olla iso apu alaa aloittaville tai valokuvausta sivutyönä tekeville, joille ei vielä ole kertynyt ruutiinia työn hinnoittelusta. Laskuri on myös oiva apu kenelle tahansa vaikkapa freelancer-graafikolle.


Seuraavissa kappaleissa en pureudu varsinaiseen asiakaslaskun rakenteeseen vaan tavoite on ensin määritellä työkohtainen oman laskutuksen perustaso, jonka määrittelee oma kulurakenne ja oma tavoite siitä, mikä on haluttu oma tuleva valokuvaajan palkka kuukaudessa.

Helpottaakseni luovan työn ei niin luovaa taloushallinnon osuutta, laadin aiheeseen sopivan laskurin. Kuten yleensä tätä kirjoitusta ja laskuria saa jakaa eteenpäin vapaasti.

Katsotaan seuraavaksi laskurin kohdat vaihe vaiheelta.


1) KULUT JA VÄHENNYKSET

Ensin määritellään oman liiketoiminnan peruskulut. Kun otetaan huomioon eri artikkeleiden luonnollinen poistuminen, voi kuukauden vähennys olla yllättävän suuri.

Kaluston vähennykset


Käytettävä kalusto kuluu, rikkoutuu ja vanhenee. Tämä on järkevää ennakointia ja hyvä mieltää jatkuvaksi kuluksi.


Täytetään kohta kaluston arvo. Laitoin esimerkkiin 8 000 euroa, joka voisi sisältää yhden kameran rungon ja kaksi objektiivia. Käytetään oletusta, että kaluston arvo laskee nollaan neljässä vuodessa ja sen jälkeen on taas aika päivittää uusiin. Käytännössä kalustolla on neljänkin vuoden päästä jokin arvo, mutta käytetään tässä yksinkertaistettua tapaa.



Auton arvon vähennys. Liikkuvan kuvaajan tärkein työväline on auto. Käytännössä auton arvo laskee noin -20% vuosittain. Laitoin esimerkkiarvoksi 20 000 euroa.



Dronen kustannus. Käytännössä paljon kuvaavalla kuluu noin yksi drone vuodessa. Laitoin arvoksi 1200 euroa vuodessa.



Edittikoneet vanhenee nopeasti, vaikka Applen tuotteilla käyttöikää on reilusti enemmän. Laitoin arvoksi 3 000 euroa ja tavoite vaihtaa kone uudempaan kahden vuoden välein.



Tämän jälkeen kuukausikulut. Edellisissä on varmasti kaikilla jonkin verran vaihtelua, mutta on hyvä miettiä jokainen sisään tuleva kululasku tarkkaan. Puhelin, nettisivut, domain, pilvipalvelut, varmuuskopiointi, Adoben kulut jne. Tilavuokra on varmasti kappaleen suurin kulu. Vakuutukset ja kirjanpito ovat myös vuositasolla merkittävä kulu.


Hyvä tässä kohtaa alkaa olemaan kulut selvillä ja jokaisella on oma miinusmerkkinen pohjakulu näkyvillä. Tässä esimerkissä se on -1925 Euroa kuukaudessa.


2. VALOKUVAUKSEN HINNOITTELU


Ensin mietitään tulevan valokuvauksen ajankäyttö. Käytetään esimerkkinä puolta päivää eli 4 tuntia. Aikaan sisältyy koko kuvauksen aika. Siirtyminen kohteeseen, kuvaus valmisteluineen, purkuineen ja pakkauksineen. Kirjataan tuntien hinta kohtaan tuntilaskutuksen määrä, tässä mallissa se on 100 euroa. Kuvat vaativat aina jälkikäsittelyn ja tietysti siirron asiakkaalle esimerkiksi pilvipalvelun kautta. Tässä mallissa käytetään kahta tuntia ja hiukan pienempää tuntihintaa esimerkkinä kaksi tuntia ja 75 euroa. Matkakuluihin ajettu kilometrimäärä tässä mallissa 100 kilometriä. Tämä määrä siirtyy verottomana viimeiselle palkkiosarakkeelle.



Nyt saimme keikkakohtaisen laskutuksen valmiiksi. Arvonlisäverollinen summa on silloin 595 euroa. Hyvä, sitten se pakollinen osuus eri verot ja vähennykset.



Ensin poistetaan alv. Kilometrit siirtyivät tästä laskennasta ohi palkkio-riville. Sairasvakuutus, Yel ja tulovero esimerkin 25% veroprosentin mukaan. Näin ollen kuvaajalle jää käteen 339,88 euroa.



Seuraavaksi suhteutetaan tämä yhden kuvauksen esimerkkitulo kuukausilaskutukseen ja kuukausipalkkaan. Nyt mietitään työmäärän keskiarvo kuukausitasolla. Kuinka monta esimerkin kuvauskeikkaa on mahdollista tehdä kuukaudessa. Yksi päivässä, joka toinen päivä kaksi kuvausta viikossa vai yksi keikka viikossa? Käytetään esimerkkinä joka toinen päivä eli kymmenen kuvauskeikkaa kuukaudessa.


3. VALOKUVAAJAN NETTOPALKAN MUODOSTUMINEN



Esimerkin kertalaskun kokoisella summalla ja kokonais kuvausmäärällä kuukaudessa saamme nettopalkaksi 1 473,82 euroa. Jos yhden kuvauksen kaikkakohtaista hintaa nostetaan tuntihinnalta 125 euroon, editointi 100 euroon ja editoinnin työmäärä 4 tuntiin muuttuu kuukauden nettotulot 3208,42 euroon.


Muuttamalla laskurin arvoja omaan toimintaan ja tavoitteeseen antaa se helpon tavan mallintaa erilaisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutusta kokonaistuloihin. Kuten muutamalla kokeilulla huomaa, jo pienikin muutos tuntihintaan ja määrään vaikuttaa nopeasti kuukausituloihin puhumattakaan koko vuoden liikevaihdosta.


Oheinen laskuri toimii suuntaa antavana välineenä yksin töitä tekevälle toiminimi- tai kevytyrittäjälle.


Terveisin

Misa Kannos


Nettopalkka, Kannos Creatives Oy
.xlsx
Download XLSX • 13KB

109 katselukertaa0 kommenttia

Päivitetty: 13. syyskuuta 2022

Kodin valokuvaus on myyntitoimeksiannon tekemisen jälkeen ensimmäinen isompi askel kohti asunnon myyntiä. Hyvillä ohjeilla valmistautuminen asuntokuvaukseen on tehokkaampaa ja samalla koti tulee valmiiksi ensimmäisiä esittelyjä varten.


Käyn tässä valmistautumista preppaavassa oppaassa läpi asunnon tilat ja niiden järjestämisen sekä kevyen stailauksen huone huoneelta. Ohjeet perustuvat sisustuskuvaajan kymmenen vuoden kokemukseen ja yli 4 000 suomalaisen kodin näkemiseen. Valokuvauksien kannalta kaikissa kodeissa on pääpiirteittäin samat asiat, mitkä ainakin kannattaa tarkistaa ennen kodin kuvauksia.


Asuntosi valokuvaus alkaa ulkoa. Piha, omakotitalot ja rivitalot


Piha on talon käyntikortti. Talvella lumityöt ja kesällä ruohonleikkaus on hyvä katsoa kuntoon juuri ennen sovittua kuvausta. Pienet yksityiskohdat kuten kukkapenkin rikkaruohot eivät juuri häiritse kuvissa, vaan aika kannattaa käyttää isompiin muutoksiin. Pihan työvälineet ja lasten lelut on hyvä kerätä pihalta esimerkiksi varastoon tai yhdelle talon sivulle. Yleensä lämmityksen ulkoyksikön puoleinen talon sivu on se puoli, mikä ohitetaan kuvauksessa. Terassi on tärkeä ja samoin pääsisäänkäynti. Näihin kahteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja esimerkiksi etuoven ulkoharjan ja muut tavarat voi piilottaa samaan paikkaan muiden pihan tarvikkeiden kanssa. Terassilta ylimääräiset puutarhatarvikkeet ja grillausvälineet voi laittaa piiloon kuvauksien ajaksi. Grilli kannattaa vilkaista läpi, piilottaa ylimääräiset välineet ja pyyhkiä grillin näkyvät pinnat kauttaaltaan. Terassin istuinryhmä kannattaa stailata nopeasti vaikka tuoreilla kukilla ja puhtailla tekstiileillä.

Autot voi siirtää pihatielle hyvän matkan päähän talosta kuvauksen ajaksi. Talon julkisivu kuvataan suoraan talon edestä ja kulmittain mahdollisesti kummastakin suunnasta.



Parveke


Parvekkeilla on aina se yksi paras nurkkaus. Tämä nurkkaus olisi hyvä saada karsittua ylimääräisistä tavaroista. Toisen parvekkeen seinäkulman voi jättää kuvaamatta ja käyttää kulmausta tavaravarastona. Näkymät kuvataan aina kumpaankin suuntaan, mutta näissä kuvissa tätä varastokulmaa ei näy. Parvekkeilla on usein myös kesäkukkia ja ne olisi hyvä napsia parhaimpaan kuntoon kuvausta varten.



Eteinen


Sisääntulo on asunnoissa ensimmäinen valokuvattava tila. Eteisessä otetaan usein kuva ainakin ulko-ovelle päin. Kengät ja ulkovaatteet on hyvä karsia näkymästä, jotta tilaan tulee kokoa ja selkeyttä.



Erillinen wc


Eteistilojen wc on yleensä aina kohtuullisen kompakti. Tämä tila kannattaa karsia minimiin. Tilan stailaukseksi riittää esimerkiksi yksittäinen kasvi, harkittu hajuvesi tai saippua. Tekstiilien määrää kannattaa harkita, koska joskus yksikin pyyhe voi olla jo liikaa. Hammasharjat ja muut kosmetiikka- ja hygieniavälineet voi pakata kaappiin kuvauksen ajaksi.



Makuuhuone


Makuuhuoneessa sänky on luonnollisesti se isoin huonekalu ja samalla koko tilan hallitsevin kohta. Koko huoneen yleisilmeeseen vaikuttaa ehdottomasti eniten sängyn tekstiilit. Vaaleat tekstiilit ovat makuuhuoneessa lähes aina paremmat kuin tummat. Sälekaihtimet voi vetää ylös, vaikka näin ei muuten koskaan tekisikään.


Kuvissa valoisa ja ilmava makuuhuone näyttää aina hyvälle. Ylimääräiset tavarat yöpöytien hyllyltä ja tasoilta voi piilottaa kaappiin kuvauksen ajaksi. Kuvaussuunta on ikkunaa kohden ja mahdollisesti ikkunan luota kaapistoja kohden.



Lastenhuoneet


Lastenhuoneessa on väriä ja tapahtumaa, joka saa näkyä. Täällä pätee sama kuin edelliseen tilaan, eli vuoteiden petaus ja sälekaihtimet ylös. Leluja on hyvä järjestää ja mahdollisuuksien mukaan harventaa, kuvissa korostuu järjestys. Seinien julisteita ja piirroksia on myös hyvä tarkistaa ja tarvittaessa karsia.


Kuvaussuunta on ainakin ikkunan suuntaan. Joskus ikkunan vastakkainen seinusta jätetään kokonaan kuvaamatta ja sitä käytetään kuvauksen ajan väliaikaisena leluvarastona.



Keittiö


Tämä tila on kodin sydän. Keittiössä tasot ja työskentelyalueet on ruokailutilan ohella se tärkein juttu. Tasot karsitaan minimiin. Vedenkeittimet, kahvinkeittimet ja muut koneet näyttävät harvoin kuvissa hyvälle. Stailauksessa kannattaa panostaa harvoihin, mutta harkittuihin yksityiskohtiin.


Selkeät työtilat ja tasot vaikuttavat sisustuskuvissa aina isommille ja uudemmille. Tiskiharjat ja saippuapullot voi myös nostaa astiakaappiin kuvauksen ajaksi. Jääkaapin ovista muistilaput ja muut koristeet voi ottaa myös pois. Hana, allas ja liesitasot on hyvä puhdistaa kiiltäviksi.



Olohuone


Kaihtimet ylös ja tekstiilit sekä sohvatyynyt suoraan. Tämän jälkeen voi tarkastella onko kaikki kalusteet tarpeellisia, voiko ylimääräistä lepotuolia, sivupöytää tai jalkalamppua varastoida? Usein olohuoneisiin kerääntyy hiukan liikaa kalusteita ja ne voivat saada tilan näyttämään ahtaalta. Koriste-esineet ja kaukosäätimet kannattaa laittaa kriittiseen silmäilyyn ja asettaa kaikki ylimääräiset tavarat varastoon. Myös huonekasveja kannattaa katsella ja miettiä onko ruukuissa karsinnan varaa. Verhoissa vähempi on enemmän. Jos olohuoneen pääikkunassa on erillisiä ylä- ala ja sivuverhoja saavat ikkunan kerrokselliset tekstiilit näyttämään koko huoneen pimeämmältä. Avaruus, ilmavuus ja valoisuus ovat avaimet sisustuskuvien onnistumiseen.



Takka


Takka kuvataan usein omaksi lähikuvaksi. Tällöin näyttävän takan ympäristö kannattaa karsia ylimääräiset takkatarvikkeet ja täyttää halkokori uusilla klapeilla. Tulipesän luukkujen puhdistus antaa myös tuoreemman kuvan koko tulisijasta.



Kodinhoitohuone


Kodinhoitohuone kuvatan yleensä yhteen suntaan. Jos tilassa on ikkuna tai ulko-ovi kuvaussuunta on yleensä tämä. Vastakkaisia tiloja voi tällöin käyttää välivarastona. Tarkista korkeiden kaappien päälliset. huoneen perällä olevat kaapit näkyvät valokuvissa kokonaan. Jos huoneessa on kuraeteinen, sen ympäristö olisi hyvä raivata vaatteista ja eteisen ympärille kertyvistä tarvikkeista.



Pesuhuone


Hanoille ja suihkuille on hyvä antaa nopea kiillotus, kalkkitahrat voivat näkyä kuvissa. Pesuainepullot ja saippuat piiloon. Jätä vain parhaat kosmetiikkatuotteet näkyville. Saunan ovessa on usein lasipintaa, jolle on hyvä antaa kalkinposton käsittely ennen kuvausta. Puhdistamaton lasipinta voi näkyä kuvissa.



Sauna


Sauna on hyvä pitää selkeänä. Jätä vain minimi harkitusti esille. Tekstiilejä voi olla harkitusti mukana.

Lopuksi


Lähtötilanne valokuvauksissa on aina verhot auki, sälekaihtimet ylös ja valot pois. Näin nähdään miten asunto toimii luonnonvalossa. Tilat kuvataan huone tai huoneen osa kerrallaan. Yleensä kuvaus alkaa asunnon eteisestä ja päättyy asunnon toiseen päähän. Ulkokuvat otetaan tilanteen mukaan ennen tai jälkeen sisäkuvauksen.

Valmistautuessa on hyvä muistaa ettei hiukan likaiset ikkunat tai huonepöly näy kuvissa, tärkeintä on järjestys ja karsinta.


Kirjoituksen lomassa olleet kuvat ovat tarkoitettu ideoiksi ja inspiraatioksi mitä missäkin tilassa voi sisustuksella ja tavaroilla tehdä. Kuvat ovat sisustuksen ja stailauksen ammattilaisten tekemiä. Jokainen valmistautuu kuvaukseen omalla tavallaan ja tyylillään. Kaikki kodit ovat yksityiskohdiltaan erilaisia.


FAQ, usein esitetyt kysymykset:


Kuinka kauan asunnon kuvaus kestää?

Yleensä noin 45 - 90 min. Iso pihapiiri ja mahdolliset ulkorakennukset lisäävät kuvausaikaa. Yleensä yksiö ei ole nopeampi kuvata kuin kaksio. Eli asunnon koko ei ole aina ratkaiseva tekijä valokuvausaikaa arvioidessa. Pitääkö kaikki kodin valot laittaa päälle ennen kuvausta?

Yleensä ei. Luonnonvaloa käytetään niin paljon kuin voidaan ja loppu valaistaan kuvaajan omalla kalustolla. Usein kohteen omista valoista voi olla lopputuloksen kannalta jopa haittaa.


Tänään ei pasta aurinko, pitääkö kuvaus perua?

Parhaat sisäkuvat tulevat aina pilvisellä säällä ja kauneimmat ulko- ja ilmakuvat taas vuorostaan puolipilvisellä säällä.


Kuvataanko komerot?

Komeroita ja vaatehuoneita ei yleensä kuvata. Pienet tilat näkyvät hyvin myös kohteen pohjapiirrustuksesta.


Ikkunat ovat likaiset näkyykö se kuvissa?

Ikkunoiden pesemättömyys näkyy harvoin kuvissa.


Milloin kuvat ovat valmiit?

Normaaleissa kuvauksissa yleensä seuraavana arkipäivänä ellei toisin ole sovittu.


Mallikuvien kuvaus: Misa Kannos

Stailaus: Laura Huusari, Karla Aaltonen, Sonja Holappa, Sanna Pitkäneimi, Susanna Kivioja, Irene Jarva Valokuvaus, Valokuvaaja, Asuntovalokuvaus, Kuvaaja, Kuvaus, Sisustuskuvaaja, Sisustuskuvaus, Sisustusvalokuvaus, Stailaus, Ilmakuvaus, Kouvola, Kotka, Lahti, Helsinki







210 katselukertaa0 kommenttia

Asuntokuvaus on tehtävistä toimeksiannoista laajin yksittäinen valokuvauksen laji. Vuosittain kuvaamme noin 400-500 kotia.

2021 kuvatuista kodeista yli puolet kuvattiin tilatun stailauksen kanssa. Usein kuvauksiin yhdistetään ilmakuvaus ja video. 2022 kotikuvauksien yhteydessä somemarkkinointiin tehtävät erilliset kuvaukset oli suurin muutos edelliseen vuoteen verrattuna. Sosiaalisen median merkitys näkyy yhä selvemmin myös asuntokuvauksissa.

Asuntokuvaus | Videokuvaus | Kiinteistökuvaus | Asuntovalokuvaus | Valokuvaaja

bottom of page