top of page

Näin valmistaudut asuntosi kuvaukseen.

Päivitetty: 13. syysk. 2022

Kodin valokuvaus on myyntitoimeksiannon tekemisen jälkeen ensimmäinen isompi askel kohti asunnon myyntiä. Hyvillä ohjeilla valmistautuminen asuntokuvaukseen on tehokkaampaa ja samalla koti tulee valmiiksi ensimmäisiä esittelyjä varten.


Käyn tässä valmistautumista preppaavassa oppaassa läpi asunnon tilat ja niiden järjestämisen sekä kevyen stailauksen huone huoneelta. Ohjeet perustuvat sisustuskuvaajan kymmenen vuoden kokemukseen ja yli 4 000 suomalaisen kodin näkemiseen. Valokuvauksien kannalta kaikissa kodeissa on pääpiirteittäin samat asiat, mitkä ainakin kannattaa tarkistaa ennen kodin kuvauksia.


Asuntosi valokuvaus alkaa ulkoa. Piha, omakotitalot ja rivitalot


Piha on talon käyntikortti. Talvella lumityöt ja kesällä ruohonleikkaus on hyvä katsoa kuntoon juuri ennen sovittua kuvausta. Pienet yksityiskohdat kuten kukkapenkin rikkaruohot eivät juuri häiritse kuvissa, vaan aika kannattaa käyttää isompiin muutoksiin. Pihan työvälineet ja lasten lelut on hyvä kerätä pihalta esimerkiksi varastoon tai yhdelle talon sivulle. Yleensä lämmityksen ulkoyksikön puoleinen talon sivu on se puoli, mikä ohitetaan kuvauksessa. Terassi on tärkeä ja samoin pääsisäänkäynti. Näihin kahteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja esimerkiksi etuoven ulkoharjan ja muut tavarat voi piilottaa samaan paikkaan muiden pihan tarvikkeiden kanssa. Terassilta ylimääräiset puutarhatarvikkeet ja grillausvälineet voi laittaa piiloon kuvauksien ajaksi. Grilli kannattaa vilkaista läpi, piilottaa ylimääräiset välineet ja pyyhkiä grillin näkyvät pinnat kauttaaltaan. Terassin istuinryhmä kannattaa stailata nopeasti vaikka tuoreilla kukilla ja puhtailla tekstiileillä.

Autot voi siirtää pihatielle hyvän matkan päähän talosta kuvauksen ajaksi. Talon julkisivu kuvataan suoraan talon edestä ja kulmittain mahdollisesti kummastakin suunnasta.



Parveke


Parvekkeilla on aina se yksi paras nurkkaus. Tämä nurkkaus olisi hyvä saada karsittua ylimääräisistä tavaroista. Toisen parvekkeen seinäkulman voi jättää kuvaamatta ja käyttää kulmausta tavaravarastona. Näkymät kuvataan aina kumpaankin suuntaan, mutta näissä kuvissa tätä varastokulmaa ei näy. Parvekkeilla on usein myös kesäkukkia ja ne olisi hyvä napsia parhaimpaan kuntoon kuvausta varten.



Eteinen


Sisääntulo on asunnoissa ensimmäinen valokuvattava tila. Eteisessä otetaan usein kuva ainakin ulko-ovelle päin. Kengät ja ulkovaatteet on hyvä karsia näkymästä, jotta tilaan tulee kokoa ja selkeyttä.



Erillinen wc


Eteistilojen wc on yleensä aina kohtuullisen kompakti. Tämä tila kannattaa karsia minimiin. Tilan stailaukseksi riittää esimerkiksi yksittäinen kasvi, harkittu hajuvesi tai saippua. Tekstiilien määrää kannattaa harkita, koska joskus yksikin pyyhe voi olla jo liikaa. Hammasharjat ja muut kosmetiikka- ja hygieniavälineet voi pakata kaappiin kuvauksen ajaksi.



Makuuhuone


Makuuhuoneessa sänky on luonnollisesti se isoin huonekalu ja samalla koko tilan hallitsevin kohta. Koko huoneen yleisilmeeseen vaikuttaa ehdottomasti eniten sängyn tekstiilit. Vaaleat tekstiilit ovat makuuhuoneessa lähes aina paremmat kuin tummat. Sälekaihtimet voi vetää ylös, vaikka näin ei muuten koskaan tekisikään.


Kuvissa valoisa ja ilmava makuuhuone näyttää aina hyvälle. Ylimääräiset tavarat yöpöytien hyllyltä ja tasoilta voi piilottaa kaappiin kuvauksen ajaksi. Kuvaussuunta on ikkunaa kohden ja mahdollisesti ikkunan luota kaapistoja kohden.



Lastenhuoneet


Lastenhuoneessa on väriä ja tapahtumaa, joka saa näkyä. Täällä pätee sama kuin edelliseen tilaan, eli vuoteiden petaus ja sälekaihtimet ylös. Leluja on hyvä järjestää ja mahdollisuuksien mukaan harventaa, kuvissa korostuu järjestys. Seinien julisteita ja piirroksia on myös hyvä tarkistaa ja tarvittaessa karsia.


Kuvaussuunta on ainakin ikkunan suuntaan. Joskus ikkunan vastakkainen seinusta jätetään kokonaan kuvaamatta ja sitä käytetään kuvauksen ajan väliaikaisena leluvarastona.



Keittiö


Tämä tila on kodin sydän. Keittiössä tasot ja työskentelyalueet on ruokailutilan ohella se tärkein juttu. Tasot karsitaan minimiin. Vedenkeittimet, kahvinkeittimet ja muut koneet näyttävät harvoin kuvissa hyvälle. Stailauksessa kannattaa panostaa harvoihin, mutta harkittuihin yksityiskohtiin.


Selkeät työtilat ja tasot vaikuttavat sisustuskuvissa aina isommille ja uudemmille. Tiskiharjat ja saippuapullot voi myös nostaa astiakaappiin kuvauksen ajaksi. Jääkaapin ovista muistilaput ja muut koristeet voi ottaa myös pois. Hana, allas ja liesitasot on hyvä puhdistaa kiiltäviksi.



Olohuone


Kaihtimet ylös ja tekstiilit sekä sohvatyynyt suoraan. Tämän jälkeen voi tarkastella onko kaikki kalusteet tarpeellisia, voiko ylimääräistä lepotuolia, sivupöytää tai jalkalamppua varastoida? Usein olohuoneisiin kerääntyy hiukan liikaa kalusteita ja ne voivat saada tilan näyttämään ahtaalta. Koriste-esineet ja kaukosäätimet kannattaa laittaa kriittiseen silmäilyyn ja asettaa kaikki ylimääräiset tavarat varastoon. Myös huonekasveja kannattaa katsella ja miettiä onko ruukuissa karsinnan varaa. Verhoissa vähempi on enemmän. Jos olohuoneen pääikkunassa on erillisiä ylä- ala ja sivuverhoja saavat ikkunan kerrokselliset tekstiilit näyttämään koko huoneen pimeämmältä. Avaruus, ilmavuus ja valoisuus ovat avaimet sisustuskuvien onnistumiseen.



Takka


Takka kuvataan usein omaksi lähikuvaksi. Tällöin näyttävän takan ympäristö kannattaa karsia ylimääräiset takkatarvikkeet ja täyttää halkokori uusilla klapeilla. Tulipesän luukkujen puhdistus antaa myös tuoreemman kuvan koko tulisijasta.



Kodinhoitohuone


Kodinhoitohuone kuvatan yleensä yhteen suntaan. Jos tilassa on ikkuna tai ulko-ovi kuvaussuunta on yleensä tämä. Vastakkaisia tiloja voi tällöin käyttää välivarastona. Tarkista korkeiden kaappien päälliset. huoneen perällä olevat kaapit näkyvät valokuvissa kokonaan. Jos huoneessa on kuraeteinen, sen ympäristö olisi hyvä raivata vaatteista ja eteisen ympärille kertyvistä tarvikkeista.



Pesuhuone


Hanoille ja suihkuille on hyvä antaa nopea kiillotus, kalkkitahrat voivat näkyä kuvissa. Pesuainepullot ja saippuat piiloon. Jätä vain parhaat kosmetiikkatuotteet näkyville. Saunan ovessa on usein lasipintaa, jolle on hyvä antaa kalkinposton käsittely ennen kuvausta. Puhdistamaton lasipinta voi näkyä kuvissa.



Sauna


Sauna on hyvä pitää selkeänä. Jätä vain minimi harkitusti esille. Tekstiilejä voi olla harkitusti mukana.

Lopuksi


Lähtötilanne valokuvauksissa on aina verhot auki, sälekaihtimet ylös ja valot pois. Näin nähdään miten asunto toimii luonnonvalossa. Tilat kuvataan huone tai huoneen osa kerrallaan. Yleensä kuvaus alkaa asunnon eteisestä ja päättyy asunnon toiseen päähän. Ulkokuvat otetaan tilanteen mukaan ennen tai jälkeen sisäkuvauksen.

Valmistautuessa on hyvä muistaa ettei hiukan likaiset ikkunat tai huonepöly näy kuvissa, tärkeintä on järjestys ja karsinta.


Kirjoituksen lomassa olleet kuvat ovat tarkoitettu ideoiksi ja inspiraatioksi mitä missäkin tilassa voi sisustuksella ja tavaroilla tehdä. Kuvat ovat sisustuksen ja stailauksen ammattilaisten tekemiä. Jokainen valmistautuu kuvaukseen omalla tavallaan ja tyylillään. Kaikki kodit ovat yksityiskohdiltaan erilaisia.


FAQ, usein esitetyt kysymykset:


Kuinka kauan asunnon kuvaus kestää?

Yleensä noin 45 - 90 min. Iso pihapiiri ja mahdolliset ulkorakennukset lisäävät kuvausaikaa. Yleensä yksiö ei ole nopeampi kuvata kuin kaksio. Eli asunnon koko ei ole aina ratkaiseva tekijä valokuvausaikaa arvioidessa. Pitääkö kaikki kodin valot laittaa päälle ennen kuvausta?

Yleensä ei. Luonnonvaloa käytetään niin paljon kuin voidaan ja loppu valaistaan kuvaajan omalla kalustolla. Usein kohteen omista valoista voi olla lopputuloksen kannalta jopa haittaa.


Tänään ei pasta aurinko, pitääkö kuvaus perua?

Parhaat sisäkuvat tulevat aina pilvisellä säällä ja kauneimmat ulko- ja ilmakuvat taas vuorostaan puolipilvisellä säällä.


Kuvataanko komerot?

Komeroita ja vaatehuoneita ei yleensä kuvata. Pienet tilat näkyvät hyvin myös kohteen pohjapiirrustuksesta.


Ikkunat ovat likaiset näkyykö se kuvissa?

Ikkunoiden pesemättömyys näkyy harvoin kuvissa.


Milloin kuvat ovat valmiit?

Normaaleissa kuvauksissa yleensä seuraavana arkipäivänä ellei toisin ole sovittu.


Mallikuvien kuvaus: Misa Kannos

Stailaus: Laura Huusari, Karla Aaltonen, Sonja Holappa, Sanna Pitkäneimi, Susanna Kivioja, Irene Jarva Valokuvaus, Valokuvaaja, Asuntovalokuvaus, Kuvaaja, Kuvaus, Sisustuskuvaaja, Sisustuskuvaus, Sisustusvalokuvaus, Stailaus, Ilmakuvaus, Kouvola, Kotka, Lahti, Helsinki







Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page