top of page

Vuoden 2023 värit

Päivitetty: 7. marrask. 2022

Tässä kirjoituksessa tehdään katsaus tulevan vuoden trendiväreihin ja väriteemoihin. Lopussa annan esimerkkejä vuoden 2023 väreillä yhdistelmistä, joilla ei voi mennä metsään sisustuksessa tai vaikka pukeutumisessa.


Värien toimivuus toistensa kesken ei ole vuosittain muuttuva ilmiö. Värit sinänsä kyllä muuttuvat, mutta yhdistelmät eivät. Värien harmonia on sama kuin matematiikka, numeroita kuten värejä voi vaihtaa keskenään, mutta ne korreloivat aina keskenään. Numero 3 ei vaihdu trendien mukaan vaikkapa neloseksi, vaan se on aina määreeltään kolme. Toimivat väriyhdistelmät näkyvät aina renesanssiajan taiteesta tämän päivän trendeihin. Mutta niihin tulevan kauden väreihin. Koska olen graafikko, minulle Pantonen värit ja näkemys on kulmakivi, johon perustan oman visioni. Pantone, PMS tai pemssi, -rakkaalla lapsella on monta kutsumanimeä. Lyhyesti Pantone on painoteollisuuden spottivärijärjestelmä.

Pantone Matching System (PMS) on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä. Pantone-värejä käytetään spottiväreinä (vrt. prosessivärit, jotka syntyvät CMYK-sekoituksista).


Pantone-värit tunnistetaan järjestysnumerolla, joka selviää PMS-värikartasta. PMS-väreillä on esimerkiksi tietokoneen ruudulla käytettävät RGB-likiarvonsa, joka ei yleensä vastaa todellista väriä, mutta PMS-värien käytön etu on varma lopputulos: Painotuotteessa on tarkalleen värikartalla näkyvä väri, vaikkei se suunnitteluvaiheessa oikealta näyttäisikään. Pantonen mukaan vuoden 2023 värit näyttävät tältä.


Maistuisiko lasillinen Blue Curacaota vai ehkäpä Plum Perfectia? Pantonen värikartta on vahvasti viileä, jota tasapainottaa Cameo Green ja Persian Violet sekä Plum Perfect. Värikartta on mielenkiintoinen ja ei ihan helpoimmasta päästä saada toimimaan.
Nopealla tarkistuksella Pantonen vuoden 2023 värikartta paljastuu klassiseksi Triadiseksi yhdistelmäksi, jossa sinisen sävyt ovat pääväri ja Plum Perfect sekä Cameo Green tukivärejä. Persian Violet paljastuu itseasiassa enemmän siniseksi kuin violetiksi. Käytännössä edellinen tarkoittaa sitä, että vaikkapa olohuoneen sisutuksessa pitäisi olla aina Plum Perfect, Cameo Green ja jokin väri sinisistä että paletti toimii täydellisesti. Jos kolmikosta puuttuu jokin on yhdistelmä, niin lopputulos on ihan kiva, mutta ei täysi kymppi. Sopivia yhdistelmiä voisi olla vaikka seuraavat:


Tässä mallissa on käytetty järjestyksessä Cameo Green, Plum Perfect sekä yhtä sinisistä sävyistä. Värit ovat täsmälleen samat kuin Pantonen kartassa, vain saturaatiota ja värin valoarvoa on muutettu. Kolmikosta tärkein on Green ja Plum, siniseksi voi valita haluamansa sinisen sävyn.Sininen taipuu kolmikossa, myös hienosti lähes harmaaksi ja tummaksi tehosteväriksi. Voisin hyvin kuvitella tumman sinisen esimerkiksi seinän väriksi.Cameo Green -sävyssä on myös potentiaalia tummaksi tehosteeksi. Tummana vihreässä on tunnelmaa havumetsästä ja sammaleesta. Kolmikon yhdistelmässä on selvästi kalliota, kanervaa ja kuusimetsää.Plum Perfect on hieno väri, joka tummana tuo mieleen edellä mainitun kanervan, mutta myös lupiinin violetin. Kaikki kolme sävyä yhdessä on suorastaan perfect match. Oikeastaan aika vaikea päättää mikä kolmikon sävyistä tehosteena on hienoin.Benjamin Moore & Co

Toinen suuri värivaikuttaja, johon olen luottanut kuin kallioon on Yhdysvaltalainen maalivalmistaja Benjamin Moore, joka on vähän kuin monelle tutumpi Tikkurila, mutta aika paljon isompi. Moore on perustettu 1883 Brooklyn:ssa New Yourk:ssa ja on tänä päivänä alan merkittävä suunnan näyttäjä.


Benjamin Mooren mukaan vuoden 2023 väri on tämä.Raspberry Blush -värissä on ripaus kesää ja vadelmaa. Koko tulevan kauden värikartta näyttää Benjaminin mukaan tältä:


Tarkemmin katsottuna Benjaminin antamat kauden värit näyttävät tältä. Olisitko arvannut, että Cinnamon on todellisuudessa Joulun punainen ja Savannah Green ei ole vihreä laisinkaan vaan keltainen:

Väripaletin painotus on vahvasti vuoden värin mukaan punaisessa. Väreissä on mansikkaa, vadelmaa, marjapuuroa ja punertavaa kaarnaa. Mukana on yksi kesäinen keltainen sävy ja kaksi kylmää sinistä. Paletti on klassinen tetradic-järjestelmä, joka koostuu neljästä toisistaan oikeassa suhteessa olevasta pääväristä. Kuten Pantonen antama malli, tämäkään paletti ei toimi arvalla heittämällä.Ensimmäisenä paletista erottuu varma kolmikko, jossa on mukana merta, aavikkoa ja harmaana sävynä New Age, joka edellisessä mallissa paljastui itse asiassa marjapuuron pinkiksi. Tässä kolmikossa New Age voisi olla kelottunutta meren rannan ajopuuta tai rannan kivikkoa.Lisäämällä palettiin neljännen punaisen värin, joka voi olla Raspberry Blush, Cinnamon tai Wenge, taipuu yhdistelmä hiukan enemmän lämpöiseen suuntaan. Paletissa on myös vivahteita aiempiin Pantonen antamiin malleihin.
Valitsemalla pääosaan vuoden värin Raspberry Blush, näyttää paletti vierekkäisillä väreillä tältä. Vierekkäiset värit siksi että harmaalta näyttävä New Age on siis todellisuudessa violetin sävy.

Wenge pääsävynä houkuttaa vierekkäisiin punertaviin sävyihin, mutta yhdistelmässä toimii hienosti myös siniset sävyt kolmikkona.

Lopuksi poimin vielä pääväriksi oman suosikkini Savannah Green, joka on upea etenkin kankaana huonekaluissa. Sävy tuo mieleen 60-luvun samettikankaiset tyylihuonekalut.

Sävykolmikkona Savannahin kanssa toimii hienosti sininen ja punainen. Kolmikosta on vaikea valita hienointa, vaan kaikki täydentävät toisiaan kuten väriharmoniassa kuuluukin.Viimeiseksi vilkaistaan vielä 2023 värejä Suomesta.Tikkurilan Vuoden väri 2023: V413 Ruusun hetki. Väri näyttää tältä.Tikkurila kuvaa väriä utuiseksi ja murretuksi roosaksi. Lempeä V413 Ruusun hetki huokuu lämpöä, empatiaa ja hyväntahtoisuutta. Tikkurilan vuoden 2023 värikartta näyttää puolestaan tältä.


Tarkemmin tutkittaessa Tikkurilan värikartta painottuu vahvasti punaiseen.

Silkkitie on enemmän cyani kuin keskisävyinen sininen. Merisavu paljastuu enemmän vihreäksi kuin ensikatsomalta harmaaksi ja Luola tummaksi keltaiseksi, jossa on ripaus sinistä. Silkkitien oikea sävy on ehkä hiukan yllättävä. Silkkitietä lukuunottamatta kaikista muista paletin sävyistä voi sommitella analogisia vierekkäisiä väripaletteja. Nopealla tutkimisella Silkkitie osuu lähes täydelliseksi vastaväriksi Tuulihaukalle ja Munakoisolle. Ruusun hetki taittaa hiukan ohi näistä kahdesta keltaisen suuntaan.

Mallissa Silkkitie keskellä. Vasemmalla Tuulihaukka ja oikella Munakoiso.Yhdistämällä analogiset värit samaan palettiin saadaan aikaan esimerkiksi seuraava yhdistelmä.

Mallissa Luola keskellä. Vasemmalla Tuohus ja oikella Tuulihaukka.Toisen analoginen väripaletti voisi koostua seuraavista väreistä.

Ruusunhetki, Riviera ja Tuohus muodostaa symmetrialtaan täydellisen analogisen kolmikon.Kaikki kolme lähdettä poikkesi vuoden 2023 väriteeman puolesta jonkin verran toisistaan. Jotain samaa oli toki havaittavissa. Eroista huolimatta vaikuttaa siltä että värit ovat nousemassa isompaan osaan ja ennenkaikkea väripaletit ovat laajoja, joka mahdollistaa helposti useamman värin valinnan ja käytön vaikkapa keittiön pinnoissa. Hyvää tulevaa värivuotta 2023.1 795 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page