top of page

Valokuvaajan palkka.

Kuinka pyöritän valokuvaajan liiketoiminnan laskutusta? Kuten aloituksesta voi päätellä tämän kertainen kirjoitus käsittelee valokuvauksen liiketoimintaa kuin varsinaista kuvaustoimintaa. Valokuvaajan palkasta, laskutuksesta ja hinnoittelusta löytyy varmasti miljoona kysymystä aiheen foorumeilla aloituksella: "Mitä laskuttaisitte tästä keikasta?". Seuraavasta kirjoituksesta voi olla iso apu alaa aloittaville tai valokuvausta sivutyönä tekeville, joille ei vielä ole kertynyt ruutiinia työn hinnoittelusta. Laskuri on myös oiva apu kenelle tahansa vaikkapa freelancer-graafikolle.


Seuraavissa kappaleissa en pureudu varsinaiseen asiakaslaskun rakenteeseen vaan tavoite on ensin määritellä työkohtainen oman laskutuksen perustaso, jonka määrittelee oma kulurakenne ja oma tavoite siitä, mikä on haluttu oma tuleva valokuvaajan palkka kuukaudessa.

Helpottaakseni luovan työn ei niin luovaa taloushallinnon osuutta, laadin aiheeseen sopivan laskurin. Kuten yleensä tätä kirjoitusta ja laskuria saa jakaa eteenpäin vapaasti.

Katsotaan seuraavaksi laskurin kohdat vaihe vaiheelta.


1) KULUT JA VÄHENNYKSET

Ensin määritellään oman liiketoiminnan peruskulut. Kun otetaan huomioon eri artikkeleiden luonnollinen poistuminen, voi kuukauden vähennys olla yllättävän suuri.

Kaluston vähennykset


Käytettävä kalusto kuluu, rikkoutuu ja vanhenee. Tämä on järkevää ennakointia ja hyvä mieltää jatkuvaksi kuluksi.


Täytetään kohta kaluston arvo. Laitoin esimerkkiin 8 000 euroa, joka voisi sisältää yhden kameran rungon ja kaksi objektiivia. Käytetään oletusta, että kaluston arvo laskee nollaan neljässä vuodessa ja sen jälkeen on taas aika päivittää uusiin. Käytännössä kalustolla on neljänkin vuoden päästä jokin arvo, mutta käytetään tässä yksinkertaistettua tapaa.



Auton arvon vähennys. Liikkuvan kuvaajan tärkein työväline on auto. Käytännössä auton arvo laskee noin -20% vuosittain. Laitoin esimerkkiarvoksi 20 000 euroa.



Dronen kustannus. Käytännössä paljon kuvaavalla kuluu noin yksi drone vuodessa. Laitoin arvoksi 1200 euroa vuodessa.



Edittikoneet vanhenee nopeasti, vaikka Applen tuotteilla käyttöikää on reilusti enemmän. Laitoin arvoksi 3 000 euroa ja tavoite vaihtaa kone uudempaan kahden vuoden välein.



Tämän jälkeen kuukausikulut. Edellisissä on varmasti kaikilla jonkin verran vaihtelua, mutta on hyvä miettiä jokainen sisään tuleva kululasku tarkkaan. Puhelin, nettisivut, domain, pilvipalvelut, varmuuskopiointi, Adoben kulut jne. Tilavuokra on varmasti kappaleen suurin kulu. Vakuutukset ja kirjanpito ovat myös vuositasolla merkittävä kulu.


Hyvä tässä kohtaa alkaa olemaan kulut selvillä ja jokaisella on oma miinusmerkkinen pohjakulu näkyvillä. Tässä esimerkissä se on -1925 Euroa kuukaudessa.


2. VALOKUVAUKSEN HINNOITTELU


Ensin mietitään tulevan valokuvauksen ajankäyttö. Käytetään esimerkkinä puolta päivää eli 4 tuntia. Aikaan sisältyy koko kuvauksen aika. Siirtyminen kohteeseen, kuvaus valmisteluineen, purkuineen ja pakkauksineen. Kirjataan tuntien hinta kohtaan tuntilaskutuksen määrä, tässä mallissa se on 100 euroa. Kuvat vaativat aina jälkikäsittelyn ja tietysti siirron asiakkaalle esimerkiksi pilvipalvelun kautta. Tässä mallissa käytetään kahta tuntia ja hiukan pienempää tuntihintaa esimerkkinä kaksi tuntia ja 75 euroa. Matkakuluihin ajettu kilometrimäärä tässä mallissa 100 kilometriä. Tämä määrä siirtyy verottomana viimeiselle palkkiosarakkeelle.



Nyt saimme keikkakohtaisen laskutuksen valmiiksi. Arvonlisäverollinen summa on silloin 595 euroa. Hyvä, sitten se pakollinen osuus eri verot ja vähennykset.



Ensin poistetaan alv. Kilometrit siirtyivät tästä laskennasta ohi palkkio-riville. Sairasvakuutus, Yel ja tulovero esimerkin 25% veroprosentin mukaan. Näin ollen kuvaajalle jää käteen 339,88 euroa.



Seuraavaksi suhteutetaan tämä yhden kuvauksen esimerkkitulo kuukausilaskutukseen ja kuukausipalkkaan. Nyt mietitään työmäärän keskiarvo kuukausitasolla. Kuinka monta esimerkin kuvauskeikkaa on mahdollista tehdä kuukaudessa. Yksi päivässä, joka toinen päivä kaksi kuvausta viikossa vai yksi keikka viikossa? Käytetään esimerkkinä joka toinen päivä eli kymmenen kuvauskeikkaa kuukaudessa.


3. VALOKUVAAJAN NETTOPALKAN MUODOSTUMINEN



Esimerkin kertalaskun kokoisella summalla ja kokonais kuvausmäärällä kuukaudessa saamme nettopalkaksi 1 473,82 euroa. Jos yhden kuvauksen kaikkakohtaista hintaa nostetaan tuntihinnalta 125 euroon, editointi 100 euroon ja editoinnin työmäärä 4 tuntiin muuttuu kuukauden nettotulot 3208,42 euroon.


Muuttamalla laskurin arvoja omaan toimintaan ja tavoitteeseen antaa se helpon tavan mallintaa erilaisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutusta kokonaistuloihin. Kuten muutamalla kokeilulla huomaa, jo pienikin muutos tuntihintaan ja määrään vaikuttaa nopeasti kuukausituloihin puhumattakaan koko vuoden liikevaihdosta.


Oheinen laskuri toimii suuntaa antavana välineenä yksin töitä tekevälle toiminimi- tai kevytyrittäjälle.


Terveisin

Misa Kannos


Nettopalkka, Kannos Creatives Oy
.xlsx
Download XLSX • 13KB

110 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page